Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skuteční chlapi se skutečnými těly jdou v Brně skutečně Donaha!

Pánský striptýz v divadle? Ženy podezřele zbystří a kupodivu jim ani nevadí, že odhazovat své svršky budou normální chlapi bez pekáčů buchet na břiše a bicepsů kulturistů. Mužská část populace jen obrátí oči v sloup a tajně doufá, že už jsou vstupenky vyprodané. Dámy si vskutku přijdou v Městském divadle Brno na své. Ani muži nemusí házet flintu do žita, pěknými herečkami se to v tomto muzikálovém kousku jenom hemží. A co teprve ten vtipný a realistický příběh skupinky ocelářů bez práce smíchaný s mnoha chytlavými melodiemi!

Šestice odvážných: zleva Zdeněk Junák, Igor Ondříček, Petr Štěpán, Jakub Uličník, Lukáš Janota a Michal Isteník

Všechno začalo britskou filmovou předlohou z roku 1997, která Terrence McNallyho a Davida Yazbeka inspirovala k přetvoření díla pro divadelní prkna. Pak už to jelo jako na běžícím pásu, roku 2000 světová premiéra na Broadwayi, o dva roky později si představení podmanilo i West End. K nám donesl západní vítr Donaha! v roce 2004, následně muzikál procestoval celou naši zemi, aby mohl zakotvit v Městském divadle Brno, kde se ho s otevřenou náručí ujal režisér Stano Slovák.

Určitě vám nyní vrtá hlavou, jak se jenom mohou dotyční herci dobrovolně odhalovat před tolika zvídavými pohledy diváků. Odpověď je jednoduchá. Prostě musí. Děj si to zkrátka žádá. V americkém městečku Buffalo „chcípl pes“. V tamějších ocelárnách propouštějí. Úspěch newyorských striptérů vnukne spásnou myšlenku Jerrymu, který musí někde kvůli svému synovi co nejrychleji sehnat peníze. Samozřejmě s sebou strhne svého nejlepšího kámoše Davea, následuje maminčin mazánek Malcolm. Ještě to chce zkušeného tanečního vůdce Harolda a potom jen doobsadit zbytek do party pomocí konkurzu. Následně nezbývá nic jiného, než zkoušet, zkoušet a zkoušet na velký „den D“.

K hereckým výkonům – začneme logicky pánskou částí souboru. Ústřední postavu Jerryho si střihnul Petr Štěpán. S grácií sobě vlastní ustál jak komickou polohu, tak i obraz láskyplného otce, jenž nemá na placení alimentů na své milované dítě. Pěvecky není co vytknout, snad jen vysoké polohy v některých písních mu trochu neseděly. Jakub Uličník byl vybrán pro roli Davea zejména pro svou objemnější tělesnou schránku, na které vystavěl řadu parádních scének. Malcolm Lukáše Janoty si vás hned získá. Svým neohrabaným tanecem, mamánkovstvím a nesmělostí... Čtvrtým členem taneční skupiny Ocelová žihadla se stává Igor Ondříček alias Harold, na kterém oceňuji zejména preciznost ve zpěvu, jak už to u něho bývá zvykem. Ještě zbývají dva

adepti, Nikos přezdívaný „Bejk“ a potrhlý Ethan. Prvního zmíněného ztvárnil Zdeněk Junák, nejde hodnotit jinak než „Bejk“ tělem i duší. Isteníkův Ethan, jedním slovem oslňující. A to nejen když si stáhne kalhoty. Přikročíme už konečně k dámám. I když se zdá, že jsou v tého hře spíše na druhé koleji, opak je pravdou. Hana Holišová jako Daveova manželka, Markéta Sedláčková jako Pam Lukowská, bývalá Jerryho žena nebo ulítlá Haroldova žena Jany Musilové. Silný hlas Holišové i promyšlené citové herectví Sedláčkové vás doslova zarazí do sedadla. A co teprve vždycky svá pianistka Lenky Bartošilcové! Z menších rolí bych vypíchla Dominika Brychtu, kterému byla svěřena postava Jerryho syna Nathana. Zdárně držel krok se svými dospěláckými partnery. Všechna čest Jakubovi Zedníčkovi, kdyby se rozhodl seknout s herectvím, úspěšně by se uživil jako profesionální striptér.

Kostýmy Andrey Kučerové a Elišky Ondráčkové plně vystihují šedesátá léta 20. století. Účesy, zejména něžných poloviček, taktéž. Za zmínku stojí ještě scéna Jaroslava Milfajta. Otočné kulisy, netradiční použití sudů, skutečné auto (i když ne celé) nebo netypicky členěné rozložení jeviště. Tohle všechno jenom podtrhuje už tak dost „vymazlené“ dílko. Přidejte si k tomu živý orchestr pod vedením Karla Cóna a nemůže vám z toho vylézt nic jiného než vynikající show. Nějaké ty chybky se nevyhýbají nikomu, budiž jim občasné zašustění portů a nesrozumitelnost při některých hitech odpuštěna. Tyto drobnosti plně vykompenzovalo chvilkové odbourání se herců. Není nic hezčího, než vidět záchvat smíchu, kterým se nakazí celá vyprodaná Činoherní scéna. Možná nejsou mladí, možná nejsou pěkní, možná ani nejsou dobří striptéři, ale jdou do naha. Navíc v Městském divadle neřeší, kdo je tlustý nebo tenký, tak běžte honem pro vstupenky!

Autor: Klára Tesařová | pondělí 17.2.2014 7:00 | karma článku: 13,96 | přečteno: 1480x
  • Další články autora

Klára Tesařová

Přijít k tanci jako beznohý na parket 2

„Tanec je řeč beze slov.“ (Pamela Brown?) Milá Pamelo, to je sice pěkný, ale já mám občas problém mluvit s lidma jen tak, natož když jim zrovna šlapu na nohy nebo dávám loktem do zubů.

15.10.2017 v 15:10 | Karma: 7,80 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Klára Tesařová

Přijít k tanci jako beznohý na parket 1

Ne. Nechodila jsem na gymplu do tanečních. Ne. Nebyla jsem na maturáku, protože nenávidím šaty a vysoké štekle. Ano! Na mý starý 24letý kolena jsem se rozhodla začít frajerům šlapat na nohy.

23.9.2017 v 16:16 | Karma: 11,41 | Přečteno: 546x | Diskuse| Společnost

Klára Tesařová

Chaplin šlape na plyn

Česká premiéra? Pro Městské divadlo Brno žádná laťka. PEUčko. První evropské uvedení se pomalu, ale jistě stává standardem. A muzikál Chaplin není výjimkou.

23.1.2017 v 10:35 | Karma: 13,81 | Přečteno: 385x | Diskuse| Kultura

Klára Tesařová

Jaro, pivo a čeština

„Támhle! Je tam pedikúra s kroužkem místo čárky,“ komentuje svůj další úlovek Denisa Gottwaldová. Právě se studentkou oboru Český jazyk a literatura Filozofické fakulty Masarykovy univerzity strávím jedno studijní odpoledne.

11.4.2016 v 8:40 | Karma: 14,77 | Přečteno: 718x | Diskuse| Brno

Klára Tesařová

Jsme zastánci velkých emocí na divadle, říká Petr Halberstadt

Před více než rokem se na brněnské kulturní scéně objevilo nové divadlo, které našlo zázemí v Divadle Bolka Polívky. Právě zde také proběhl rozhovor s Petrem Halberstadtem, jedním ze zakladatelů StageArtCz.

21.3.2016 v 8:30 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...