Mikuláš v červenci? Proč ne!

19. 07. 2014 7:00:00
Nebojte se, nezbláznila jsem se. Sice supermarkety začínají prodávat sladkosti na Mikuláše pomalu už na konci prázdnin, ale já nemám na mysli vousatého dědulu s červeným čepcem. Mluvím o malém francouzském klučinovi jménem Mikuláš, který se zrodil z pera René Goscinniho. Roku 2009 prováděl Mikuláš poprvé patálie pod režijním dozorem Laurenta Tirarda. Nyní, o pět let později, začátkem července, se můžete vydat nejen na své vlastní prázdniny, ale také na Mikulášovy patálie na prázdninách.
Photo © Wild Bunch Distribution

Photo © Wild Bunch Distribution

Nejdřív vás krátce obeznámím s již zmíněnou knižní předlohou. Opravdu to považuji za nutné. Na Malém Mikulášovi jsem vyrůstala, takže se dá říci, že je to moje srdcovka. Kromě unikátního vypravěčského stylu v první osobě, nelze zapomenout na charakteristické kresby ilustrátora Jeana-Jacquese Sempého. Atmosférou a poetikou se Gosciniho knihy podobají Poláčkově knize Bylo nás pět. A že se Mikuláš čte doslova jako po másle, dokazuje více než 10 miliónů prodaných výtisků ve více než 30 zemích světa. U nás vyšly některé výběry z knih v roce 1970, ale samostatné dílo, založené pouze na překladech originální verze, se objevilo až v roce 1997.

Maxime Godart (Mikuláš) píšící dopis, na jaké to pěkné počasí mají štěstí (Photo © Wild Bunch Distribution)
Nyní hopem a skokem zpět k filmové adaptaci. Poslední školní den, pan ředitel přednáší klasický projev, před školou zástup starostlivých maminek netrpělivě čekajících na rozjívené potomky... Závěrečná ředitelova slova zanikají v dusotu a jásotu čistě klučičího davu, valícího se ven školní branou. Prázdniny začínají! Kam pojede náš malý Mikuláš? Tatínek si může oddechnout, maminka pro tentokrát netrvá na osvěžujícím horském vzduchu. Návrh hlavy rodiny, vydat se k moři, je schválen. Má to však jeden malý, ač zásadní, problém. Jako doprovod a chůva v jednom se bude dovolené účastnit maminka maminky neboli bábinka. Už se zbývá jenom rozloučit s milovanou Hedvikou a slíbit jí tucty dopisů. A co všechno u moře náš hrdina zažije? Bude se muset dělit o pokoj s chrápající nocležnicí, ale všechno si vynahradí s novými kamarády: s Benem, který vlastně není na prázdninách, nýbrž tam bydlí, Freddym, který jí úplně všechno, i to, co k jídlu vůbec není, Georgem, se zrzavými vlasy a svébytným anglickým humorem, Paulem, který bulí vždy a všude a Christopherem, který zase pro změnu musí mít vždy a všude pravdu. Tahle parta zaručuje, že se na léto bude ještě dlouho vzpomínat.

Celá rodinka pěkně pohromadě (Photo © Wild Bunch Distribution)
Teď vás zahltím trochou francouzských, tudíž dost neznámých, jmen, protože chci detailněji probrat herecké výkony. Mikuláše ztvárnil Maxime Godart. Na svá bedra dostal velkou nálož, právě jeho očima sledujeme všechno dění. Typově i vzhledově dokonalý Mikuláš, chvílemi naivní, občas otravný a hlavně je nenuceně vtipný. Rodičovské duo v podání Valérie Lemercier a Kada Merada si ihned zamilujete. Mnozí rodičové se v nich dokonce najdou. Zejména Valérie Lemercier dostává v druhé půlce filmu dostatek prostoru, který využije na výbornou. To bude jmenovitě všechno, protože tyhle tři postavy tvoří chtě nechtě osu filmu. Z dalších rolí samozřejmě perlí bábinka se svým: „Pusinku!“, všichni Mikulášovi kámoši nebo trochu trhlý filmový režisér, který úplnou náhodou natáčí na pláži nedaleko hotelu Beau-Rivage osobitý velkolepý trhák.

„A kdy už si s tím hradem budeme moci hrát?“ (Photo © Wild Bunch Distribution)
Dle mého názoru vyprodukovala Francie příjemný film, který plně zachovává onu nostalgii 50. let 20. století. Abych zase jenom nechválila, chybí nějaký stěžejní dějový nosník, kolem kterého by se všechny Mikulášovy patálie obmotaly a uchytily. Tak musíte být svědky kouskovaného humoru, který se nabaluje a nabaluje, až se tahle koule dokutálí k závěru, který však nemá žádné výrazné vyvrcholení. Vše zůstává na stejné, i když poměrně slušně nastavené, úrovni. Přesto všechno každopádně nesmí snímek ujít pozornosti zejména těch, co mají co do činění s dětmi. Takže vezměte potomky, vnoučata nebo sourozence do biografu. A pokud jim je tak do 15 let, určitě u nich zabodujete. V Mikulášovi se zhlédne každý capart. A pro dospělé jedna pozitivní zpráva, nejsou tam žádná animovaná mluvící auta ani letadla, takže nehrozí „vytuhnutí“ hned v prvních pěti minutách po začátku promítání.

Autor: Klára Tesařová | sobota 19.7.2014 7:00 | karma článku: 6.38 | přečteno: 330x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 260 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 371 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 625

Klára ráda vystupuje z komfortní zóny. Vytesává pintlich sochy v oblastech: * copywriting * social media * community management. Fígl Kláry je v efektivním plánování času, myšlení a práce.  Je fest hnidopich i pindohnich.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...