Ve Znojmě se řešil Podivný případ se psem

V pátek 15.8. 2014 v Kině Svět ve Znojmě probíhalo rozsáhlé pátrání. V rámci festivalu Znojmo žije divadlem 2014 se zahájilo vyšetřování, kdo že to zabil Wellingtona, psa paní Shearsové. Spolu s patnáctiletým Christopherem a záznamem Národního divadla Londýn jsme se na tři hodiny ponořili do fascinujícího a místy trochu děsivého, ale okouzlujícího světa autismu.

zdroj fotek: http://www.curiousonstage.com/photo-video/

Hra Podivný případ se psem (v originále The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) je založena na obsahu stejnojmenné knihy anglického spisovatele Marka Haddona, která byla vydána roku 2003 a po celém světě se jí prodaly bezmála 2 milióny výtisků. Na divadelní prkna ji převedl roku 2012 režisér Simon Stephens. A jak že se mu to podařilo posuďte sami – v roce 2013 získala hra celkem sedm cen Olivier, a to za nejlepší novou hru, režii, herce v hlavní roli, herečku ve vedlejší roli, zvuk, osvětlení a scénu. K nám doputovalo představení do dvou Městských divadel, do Kladna (prem. 13.9. 2013) a do Brna (prem. 30.11. 2013). Já jsem však zhlédla původní anglickou verzi s českými a anglickými titulky v pohodlí znojemského Kina Svět přenášenou ze záznamu až z Londýna.

Teď už k samotnému podivnému případu. Jednou v noci najde autistický chlapec jménem Christopher John Francis Boone na zahradě své sousedky paní Shearsové jejího milovaného psíka Wellingtona mrtvého, propíchnutého vidlemi. Reakce majitelky je více než zjevná – křik a nadávky, ale to už se blíží k  vyděšenému a zmatenému Christopherovi místní policista, který však udělá zásadní chybu, dotkne se ho. Christopher nemá doteky rád, stejně jako ho děsí pohledy lidí nebo žlutá barva. Za napadení veřejného činitele je odveden na stanici, kam si pro něho přijde jeho otec Ed Boone. Hoch žije pouze s tátou, jak se dozvídáme později, matka měla nemocné srdce a zemřela na náhlý srdeční infarkt. K velkému Christopherovu zklamání se mu dostane přísného zákazu pátraní po Wellingtonovu vrahovi. To by však duše Sherlocka Holmese uvnitř Christophera nesměla být silnější než on. Christopher se tedy vydá vstříc záhadě. Záhadě, která mu otočí život naruby. Hlavní hrdina, který si pamatuje hlavní města všech států na světě a bez mrknutí oka vám odříká všechna prvočísla do 7507, nejenže odhalí pachatele onoho odporného zločinu, ale vypátrá mnohem víc...

V hlavní roli se představil bezmála třicetiletý Luke Treadaway. Je obtížné zahrát normálního patnáctiletého kluka, natož autistu. Ale Treadaway podal dechberoucí výkon, s dokonalým pohybem a gesty. A s jakým přesvědčením vysvětloval záhadu černých děr nebo vznik vesmíru! Působivé byly zejména scény s otcem, kterého ztvárnil Paul Ritter. Jejich jediný tělesný kontakt v podobě letmého dotknutí dlaně budete mít před očima ještě dlouho. Ritter dobře uchopil roli otce, který je na všechno sám, avšak svého syna nade všechno miluje, i když i jemu občas vytečou nervy. Další postavou stojící za zmínku je Christopherova učitelka  v podání Niamh Cusackové, jejímiž ústy se vlastně o celém příběhu dozvídáme. Nestrhává na sebe přílišnou pozornost, což je dle mého názoru uspokojivé, ale přitom pořád cítíte její pochopení a umění vcítit se do svého žáka. Věří mu, podporuje ho. Dál mne, víc než matka hlavního hrdiny (Nicola Walkerová), zaujala postava paní Alexanderové v podání Uny Stubbsové.

Scéna, světla, zvuk – všechno netradiční a bezchybně navozující pocit, že autismem trpíte i vy sami. Žádné zbytečné rekvizity, krásně se dá vystačit s málem. A nezbytné osobní hodnocení na závěr – tuhle hru jsem viděla naživo minulý rok v Městském divadle Brno, kde exceloval v hlavní roli Vojtěch Blahuta. Už tam mě námět i samotné provedení velice nadchlo tím, jak se zajímavě a poutavě dá nahlédnout do tajemného a leckdy i záhadného světa autismu. Do kina na originální londýnské provedení jsem šla jen tak ze zvědavosti, každý milovník divadla mi jistě potvrdí, že hercům z masa a kostí se nic nevyrovná. A světe div se, i když byl „Pes“ zprostředkovaný skrz filmové plátno, odcházela jsem s intenzivním zážitkem, který ve mně bude rezonovat ještě dlouho. Určitě stojí za to vydat se do Londýna a The Curious Incident of the Dog in the Night-Time si dát live. Protože přece jenom –„live is live“.

 

Oficiální trailer:

Autor: Klára Tesařová | neděle 17.8.2014 8:00 | karma článku: 7,62 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Klára Tesařová

Chaplin šlape na plyn

23.1.2017 v 10:35 | Karma: 13,81

Klára Tesařová

Jaro, pivo a čeština

11.4.2016 v 8:40 | Karma: 14,77
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 638x
Klára ráda vystupuje z komfortní zóny. Vytesává pintlich sochy v oblastech: * copywriting * social media * community management. Fígl Kláry je v efektivním plánování času, myšlení a práce.  Je fest hnidopich i pindohnich.